Om Craps

Detta tärningsspel känner du säkert igen, craps har spelats både i tv-rutan och på vita duken otaliga gånger. Så varför är just craps så populärt att visa upp när det ska spelas in i ett casino? Jo det är nämligen här det spelas mest högljutt och med mest action. Runt ett crapsbord är det alltid fullt av folk och tyst är det då rakt inte. Det tjoas, skriks och hejas så det står härliga till. Så vad går det ut på? Jo man ska satsa pengar på ett antal olika utfall på tärningskast som slås med två vanliga tärningar. Det kan se krångligare ut än så när man tittar på ett crapsbord första gången men så fort man kan reglerna är det hur enkelt som helst.

Första tumregeln när man spelar craps är att det bara finns två egentliga huvudsatsningar; Pass line bet och Don’t pass line bet. Däremellan hittar du såklart flera andra typer av satsningar men det är dessa två som är de viktigaste att hålla koll på. Det gäller även att välja mellan att satsa på ett tärningskast eller en serie tärningskast. Vid bordet så är det bara en som kastar tärningarna i varje runda och det finns ett naturligt system som gör att turen går vidare till nästa spelare. Men även om du inte kastar tärningarna så kan du vara med och satsa, du kan till och med välja att aldrig vara den som kastar tärningarna.

Så spelar man

En runda i craps börjar med att den spelare som för tillfället är den som kastar tärningarna slår det som kallas för ”come out roll”. Resultatet på detta kast blir den poäng eller ”point” som man sedan ska försöka slå igen innan man slår 7. För så fort tärningarna visar 7 igen alltså Craps, så börjar man en helt ny runda med nästa spelare på tur för att kasta. Det är mycket på grund av dessa grundregler som det blir så hetsigt och roligt vid ett crapsbord. Dock går det precis lika bra att spela online och det är nästan lika roligt.

Satsningarna

Här ska vi nu gå igenom de allra vanligaste satsningarna i craps och även om det är långt ifrån alla som finns så kommer du långt med hjälp av dessa: pass line bet, come bet, don’t pass line bet, don’t come bet, field bet och Big 6 & big 8 bet.

Pass line bet – denna satsning kan du göra innan varje ny runda. Då vinner du om första kastet visar 7 eller 11. Visar det 2,3 eller 12 så förlorar du. Om det blir något annat än dessa tal så blir det en ”point” och måste komma en gång till innan nästa runda för att du ska vinna. Om man vill så går det att göra en extra satsning på en etablerad ”point”, att den ska komma en gång till innan nästa sjua.

Don’t pass line bet – den här satsningen fungerar på helt motsatt sätt än den föregående som du kanske förstår av namnet. Om du gjort en insats på denna satsning så kommer du at förlora om det första kastet visar 7 eller 11 men blir det 2 eller 3 vinner du. Skulle det bli 12 så blir det oavgjort och du får tillbaka din insats. Om resultatet blir en ”point” så behöver du få en sjua innan den kommer upp igen för att vinna.

Come bet – detta är en satsning du kan göra när det finns en fastställd ”point”. Då vinner du om 7 eller 11 kommer upp men förlorar på 2,3 och 12. Skulle resultatet av kastet bli något annat så kommer din insatssumma att bli flyttad till en ruta som motsvarar Come point. Då måste du, för att vinna, få come point igen innan nästa sjua.

Don’t come bet – Denna satsning är såklart motsatsen till den förra. Med denna så vinner du på att det blir 2 eller 3 men du förlorar om det blir 7 eller 11. Blir det 12 blir det oavgjort och du får din insats tillbaka. Här måste du få 7 innan come point kommer igen för att inte förlora.

Field bet – om du gör denna typ av satsning så satsar du på ett specifikt nummer, de man kan välja mellan är 2,3,4,9,10,11 och 12. Om tärningarna visar det nummer du satsat på vinner du och annars förlorar du.

Big 6 & Big 8 – om du väljer denna satsning så lägger du dina pengar på att tärningarna ska visa 6 eller 8 innan nästa sjua kommer.